tiistai 11. kesäkuuta 2013

Modernin maaseutumaiseman maalaamisesta

 

Viimeisimmässä Taide-lehdessä oli artikkeli taidehistorian tutkija Antti Valliuksen Kuvien maaseutu-nimisestä väitöstutkimuksesta maaseutukulttuurin esittämisestä suomalaiskansallisessa maisemakuvastossa. Tutkimus käsitteli erityisesti historiallisia maalauksia, mutta ulottui kuitenkin jossain määrin myös tähän päivään asti.

Kolahti kohdalle.
Omassa opinnäytetyössäni mainitsinkin, että maalausaiheistoni on melko ainutlaatuinen. Tätä mieltä on myös tutkija ja artikkelin Taide-lehteen kirjoittanut Anssi Kaarlo Koskinen.
Jutun insertti kuuluu näin: "Suomalainen maaseutu halutaan esittää pienimuotoisena ja perinteisenä. Vaikka maaseutu on kehittynyt koneellistumisen ja tilakokojen kasvun myötä, tämä ei näy maaseudusta kertovissa kuvissa.".
Jutussa puhutaan siitä, kuinka koneellistuminen on pysäyttänyt modernin maaseudun maalaamisen, kuinka 1800-luvun ja 1900-luvun alun kansainväliset taidesuuntaukset (maisemien, metsien, syrjäisten seutujen alkuperäiskansojen kuvaaminen) suodattuivat perisuomalaiseksi kuvastoksi, jonka ainutlaatuisuutta ei voi rikkoa tuomalla käsin tehtyjen tai hevostöiden sijalle moderneja tilakokoja, puimureita tai maaseudun rakennemuutoksen kritisointia.

No, katsokaapa tätä! Yllä muutama puhtaan perisuomalaisen kuvaston rajoja rikkova esimerkkityöni viime vuodelta. Koneita ja maaseudun modernien töiden sekä rakennemuutosten kriittistä visuaalista arviointia. Ylin maalaukseni "Leipää tekemässä", keskellä "Pienviljelys on lopetettu" ja alinna "Liian pieni valtakunta". Teoset 1-2 (120 x 90 cm) maalattu öljyvärillä kankaalle, 2012 ja alin öljyväri ja lyöntimetalli pleksille (90 x 90 cm) 2012 (by me, Elina Kujansuu). Ja tässä nyt vain muutama esimerkki.
Samaista aiheistoahan käsittelee myös juuri nyt Tampereen Keskus Galleriassa esillä oleva näyttelyni, jossa pleksille maalaamani niin lehmät, kuin osittain linnutkin on nostettu aiheiston symboleiksi.

Edellisessä Taide-lehdessä oli artikkeli eläinten maalaamisen trendikkyydestä. Olen kai siis harvinaisen trendikäs kuvataiteilija. Hahah :D

Ei kommentteja: